Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Waterfilters

In Laos hebben we demonstraties gegeven over het in bedrijf stellen van het filter en het reinigen van het filter. Uit de vraagstellingen bleek duidelijk een grote interesse in dit type filters. Door dit filter krijg je niet alleen helder water, maar het water wordt ook vrij van ziekte verwekkers. Je merkt dat de lokale bevolking zich steeds meer realiseert dat schoon drinkwater belangrijk is voor een goede gezondheid.

Waterfilters

 

Dankzij de jarenlange begeleiding en het coachen is het Khong Development Committee nu prima in staat om zogenaamde “herhaal” projecten zelfstandig te begeleiden. Hierbij valt te denken aan de aanschaf van leerboeken voor een school, het bouwen van een toilet, het bouwen of reparatie van leslokalen, aanschaf van schoolmeubilair. Nieuw te ontwikkelen projecten vergen extra begeleiding en coaching van het lokale comité.

Een huidig nieuw project is het introduceren van eenvoudig keramische filter om schoon en helder drinkwater te maken.

Ter voorbereiding hebben we als ondersteuning een handleiding in het Laotiaans gemaakt en die voorzien van verhelderende foto’s. In Laos hebben we demonstraties gegeven over het in bedrijf stellen van het filter en het reinigen van het filter. Uit de vraagstellingen bleek duidelijk een grote interesse in dit type filters. Door dit filter krijg je niet alleen helder water, maar het water wordt ook vrij van ziekte verwekkers. Je merkt dat de lokale bevolking zich steeds meer realiseert dat schoon drinkwater belangrijk is voor een goede gezondheid. Het is leuk om te merken dat men ook kritisch is en niet alles klakkeloos aanneemt. Dit kwam onder ander naar voren met het verzoek om ook zelf het gefilterde water uit de Mekong rivier te drinken. Aangezien ik in dit product geloof, heb ik zonder aarzeling een glas gefilterd water gedronken. Ze hadden dit niet verwacht, maar het geeft ze vertrouwen in dit filter. De hierop volgende uren, dagen heb ik zonder maag of darm problemen door gebracht.

De komende tijd zal de aandacht vooral gericht zijn op het begeleiden van de person(en), die demonstraties en uitleg kunnen geven over dit filter.