Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Waterfilters.

Op het moment onderzoeken we de haalbaarheid om, tegen een geringe vergoeding, waterfilters voor de bewoners van het Khongdistrict beschikbaar te stellen. De levensverwachting in Laos is bijna twintig jaar (!) minder dan in Nederland. >>>>

Waterfilters.

Op het moment onderzoeken we de haalbaarheid om, tegen een geringe vergoeding, waterfilters voor de bewoners van het Khongdistrict beschikbaar te stellen.

De levensverwachting in Laos is bijna twintig jaar (!) minder dan in Nederland. Deels komt dit doordat nog maar weinig mensen over schoon drinkwater beschikken. Tijdens het regenseizoen, gebruiken de mensen vooral regenwater om te drinken, in de droge maanden wordt er water uit de rivier gebruikt of uit poelen, waar het water nog een aantal maanden in blijft staan. Beiden wordt ongefilterd en vaak ongekookt gedronken.

In ontwikkelingslanden worden steeds meer keramische filters gebruikt. Deze filteren de micro-organismen uit het water. Er wordt ook colloïdaal zilver in verwerkt, dit doodt de bacteriën. Deze filters hebben hun nut ruimschoots bewezen en worden gepromoot door bijvoorbeeld Unicef.  We hebben nauw contact met een bedrijfje vlakbij het Khongdistrict. Het is bijna klaar om zelf een goede waterfilters te gaan produceren. Het is een soort aardewerk pot die in een emmer geplaatst wordt. Vanuit de emmer kan het schone water getapt worden. Het is eenvoudig schoon te houden en produceert ruim voldoende water voor een gemiddeld gezin in het Khongdistrict. De kosten zullen onder de € 20,-- blijven. Ze kunnen bij goed gebruik, jarenlang gebruikt worden. Zij willen graag met ons samenwerken, en staan erop dat de filters niet weggeven mogen worden. Deze opinie delen wij. Alleen wanneer de bewoners er iets voor moeten betalen, zullen ze serieus moeten overwegen of ze het apparaat echt  aan willen schaffen en er dan op een verantwoorde manier gebruik van gaan maken.

 

We hebben ander bedrijf ontdekt, met een vestiging in Arnhem, dat ook filters maakt. Het  principe is het zelfde. Alleen is dit filter veel kleiner en kan gewoon in een emmer gehangen worden. (zie afbeelding) Het produceert genoeg water voor een familie en kost rond de vier Euro. Binnenkort zal er een proefzending van twintig filters naar ons comité in Laos gestuurd worden.