Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Waterfilter

De levensverwachting ligt in Laos bijna twintig jaar lager dan in Nederland. Deels komt dit doordat weinig mensen over schoon drinkwater beschikken. Tijdens het regenseizoen drinkt men vooral regenwater. Water uit de rivier, vaak ongekookt en ongefilterd, wordt gedurende de droge maanden gebruikt.

Keramische filters filteren micro-organismen uit het water. In ontwikkelingslanden wordt al veel gebruik gemaakt van dergelijke filters. Een bedrijf vlakbij het Khongdistrict is bijna klaar om zelf waterfilters te produceren: een soort aardewerken pot die in een emmer geplaatst wordt. Uit de emmer kan men vervolgens schoon water tappen. Het filter is eenvoudig schoon te houden en produceert ruim voldoende water voor een gemiddeld gezin.

Dit bedrijf wil graag met ons samenwerken en net als wij vinden ze dat de filters niet gratis uitgedeeld mogen worden. Wanneer de bewoners er zelf voor moeten betalen, zullen ze een serieuze afweging maken of ze het apparaat willen kopen. Een filter gaat in elk geval niet meer kosten dan €20,-.

Daarnaast hebben we contact met een bedrijf in Arnhem dat filters maakt. Het principe is hetzelfde, dit filter is echter een stuk kleiner. Het produceert genoeg water voor een familie en kost rond de €4,-. Binnenkort krijgt ons comité in Laos een proefzending van twintig filters.

Welk filter de voorkeur verdient beslist het KCDA. Zij zullen bekijken of de filters het beste verkocht, verhuurd of geleased kunnen worden en hoe we kunnen zorgen dat de filters ook voor arme gezinnen financieel binnen bereik zijn. Het is de bedoeling ter plekke iemand op te leiden, die als ondernemer met dit project een inkomen kan verdienen. Wij begeleiden het KCDA tijdens het hele proces. Vast staat dat we het project de eerste jaren ook financieel zullen moeten steunen.

 

Project type: 
Gezondheid