Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Tenslotte: Succes!

Het was mooi om de evolutie te zien van hoe het comité in het begin naar de boeken keek en niet goed wist wat ze er mee aan moesten vangen, naar de trots en het vertrouwen dat ze uitstraalden toen ze mij meedeelden dat de boekenkast klaar was en mij vertelden hoe ze het beheer wilden aanpakken. En dat is uiteindelijk wat telt, dat ze vertrouwen krijgen in het ondernemen van projecten en trots zijn op elke stap, elke verwezenlijking waar ze aan hebben bijgedragen. Dat was voor mij het mooiste moment tijdens mijn verblijf hier.


Hallo iedereen,

 

Graag wil ik even een stand van zaken geven van het leesproject en ook mijn ervaringen met jullie delen.

 

In Nederland heb ik me, samen met Adrie goed voorbereid, ook heb ik soortgelijke projecten in Laos bezocht. Vol enthousiasme kwam ik aan in het Khongdistrict, klaar om mijn handen uit de mouwen te steken. Ik heb echter een paar weken geduld moeten hebben voordat ik daadwerkelijk met het leesproject kon starten. Allerlei lokale autoriteiten moesten ons leesproject eerst met elkaar overleggen. Afgelopen weekend kwam er onverwachts toch schot in de zaak wat betreft het leesproject. De boekenkast - die ik heb kunnen financieren met donaties vanuit Belgie - was zaterdag klaar! De kast is opgesteld in een kamer in het huis van mr Bounchan. We hebben de boeken vervolgens in de kast geplaatst, in totaal zijn het 305 boeken. De bovenste lade bevat Lao boeken, de middenste lade bevat Lao-English boeken en de onderste lade bevat engelse boeken.

Iedereen was heel trots!

Het comité had ondertussen ook nagedacht over hoe ze het beheer van de boeken aan willen gaan pakken. Mr Bounchan zal de boeken beheren. Telkens als iemand een boek wil ontlenen zal mr Bounchan, de naam van de ontlener, titel van het boek en datum dat het boek teruggebracht moet worden noteren.

Er mogen max 3 boeken per keer ontleend worden voor 3 dagen.

 

Ik gebruik de eenvoudige Lao-Engelse boekjes ook tijdens het lesgeven aan de studenten die reeds wat Engelse kennis hebben. Ik laat dan de studenten een stukje voorlezen in het Laotiaans en het Engels en aan de hand van het voorgelezen stuk leer ik hen nieuwe woorden aan, of de vervoeging van werkwoorden. Op die manier leren ze de boeken kennen, leren ze hoe ze zelf nieuwe Engelse woorden kunnen leren door het lezen van de 2-talige boekjes, en door voor te lezen tijdens de les kunnen ze hun Engelse uitspraak oefenen. Bovendien is leren via het lezen van een verhaal is gewoon veel leuker en meer ontspannen.

 

Ik ben heel blij dat er nog heel wat vrijwilligers na mij hier in het Khongdistrict zullen verblijven! De leesboeken kunnen hen zeker helpen bij het lesgeven. Het zou heel fijn zijn als een van jullie in de mogelijkheid zou zijn om een book party of voorleesuurtjes te organiseren. Momenteel is het niet zo’n geschikt moment daarvoor omdat er niet zoveel kinderen aanwezig zijn in het dorp omdat velen moeten helpen met hun familie op de rijstvelden tijdens het regenseizoen ...

 

Ik zal het lesmateriaal dat ik als basis voor de het lesgeven gebruikt heb, aan mr. Bounchan geven, dan kan de volgende vrijwilliger dit ook gebruiken en verder aanpassen.. Ik heb vaak flashcards gebruikt met een afbeelding van het woord om zo woorden aan te leren. Op basis van die woorden leer ik ze dan om zinnen te maken - met het maken van zinnen met een woord hebben ze meestal wat moeite.

 

Adrie had mij ook gevraagd om voor de organisatie een mobiele telefoon te kopen, zodat ik hier bereikbaar ben voor het comité. Die is ontzettend handig geweest, omdat het comité mij dan kan bellen ivm plaats en tijdstip van afspraak en ik hen ook kan bereiken indien nodig. Ik zal met Sandra afspreken waar ik de telefoon het beste kan achterlaten, zodat zij die verder kan gebruiken.

 

Volgend weekend is al het mijn laatste lesweekend in Don Det ... Ik zal volgende week een overzicht geven van de lesonderwerpen die ik behandeld heb.

 

Het is voor mij persoonlijk ook een hele leerrijke ervaring geweest. Het is inderdaad soms teleurstellend als zaken niet zo snel gaan als onze westerse mind zou willen, maar wat ik hier vooral geleerd heb is - en dan citeer ik Adrie”s woorden uit een van zijn mails: “Het proces is veel belangrijker dan het resultaat”.  Ik ben een gedreven en doel/resultaatgericht iemand en daardoor erg gefocust op concrete verwezenlijkingen. Hier heb ik geleerd dat het proces dat daartoe leidt in dit project veel belangrijker is. Het was mooi om de evolutie te zien van hoe vragend het comité in het begin naar de boeken keek en niet goed wisten wat ze er mee aan moesten vangen naar de trots en het vertrouwen dat ze uitstraalden toen ze mij meedeelden dat de boekenkast klaar was en mij vertelden hoe ze het beheer wilden aanpakken. En dat is uiteindelijk wat telt, dat ze vertrouwen krijgen in het ondernemen van projecten en trots zijn op elke stap, elke verwezenlijking waar ze aan hebben bijgedragen. Dat was voor mij het mooiste moment tijdens mijn verblijf hier. En als kers op de taart volgde er toen nog een ceremonie voor Tom en mij - die heel hartverwarmend was!

 

Tot zover mijn ervaringen hier!

 

Vele groetjes,

Lies