Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Tandenpoetsproject, zomerkamp en studiesteun!

Primeur, zomerkamp in het Khongdistrict! Een Nederlands stel, heeft een zomerkamp opgezet in de vakantietijd. Dat was voor het eerst in het Khongdistrict! Op een speelse manier hebben leerlingen hun Engelse lessen in de praktijk kunnen brengen. Ze waren de spelleiders. Het koppel heeft een duidelijk handboek gemaakt, zodat nieuwe vrijwilligers weer van de opgedane ervaringen kunnen profiteren. Ook hebben ze, online, een actie gedaan met vrienden en bekenden en met elkaar een heel mooi bedrag bij elkaar gebracht.

We zijn weer thuis!
We hebben een prima tijd gehad. Met zijn allen zijn we heel trots op wat er de afgelopen jaren bereikt is. Ging en Dong hebben de afgelopen jaren 7 trainingen in het Khongdistrict gegeven.
Niet zo maar vertellen hoe het moet, maar samen plannen maken en deze samen uitvoeren, leren door te doen dus! Daarna gaat het comité het zelf een poosje proberen. De telefoon kan hulp bieden wanneer dat nodig blijkt. Ze hebben steeds minder hulp nodig en gaan nu zelf op zoek naar nieuwe kennis en vaardigheden. Onze samenwerking met het Khongdistrict bevordert ook de saamhorigheid tussen de dorpen zodat ze de snelle veranderingen in het land samen aankunnen. 

Nederlandse vrijwilligers starten tandenpoetsproject
Het comité, betrokken leraren en leerlingen vonden het initiatief van twee vrijwilligers super.
In samenwerking met onze experts heeft een Nederlands koppel een tandenpoetsproject voor de basisschool ontwikkeld, compleet met spelletjes, liedjes om te leren waarom tandenpoetsen nodig is en hoe je dat dan moet doen. Dat is wel nodig, een kwart van de kinderen heeft op jonge leeftijd al een vrij slecht gebit. Deze activiteiten en het uitdelen van tandenborstels en tandpasta en het oefenen zorgden dat de kinderen een onvergetelijk les hadden. En…. heel belangrijk, de belangrijke boodschap ook doorgaven aan vriendjes, broertjes, zusjes en ouders.

Primeur, zomerkamp in het Khongdistrict!
Een ander stel, heeft een zomerkamp opgezet in de vakantietijd. Dat was voor het eerst in het Khongdistrict! Op een speelse manier hebben leerlingen hun Engelse lessen in de praktijk kunnen brengen. Ze waren de spelleiders. Het koppel heeft een duidelijk handboek gemaakt, zodat nieuwe vrijwilligers weer van de opgedane ervaringen kunnen profiteren. 
Ook hebben ze, online, een actie gedaan met vrienden en bekenden en met elkaar een heel mooi bedrag bij elkaar gebracht.

Nog een primeur, studiesteun!
Vrijwilligers hebben in het dorp kennisgemaakt met een heel arme familie. De moeder van het gezin is dit jaar overleden. De vader kan het geld niet bij elkaar brengen om de kinderen naar school te sturen. Per kind moet er elke maand 50 cent schoolgeld per kind betaald worden. Met de kleren die de kinderen nu hebben, kunnen ze niet naar school, die zijn kapot en passen slecht.
Nederlandse vrijwilligers willen dit gezin graag helpen. Eenmalig een bedrag geven helpt dit gezin niet verder. Daarom hebben ze het lokaal comité voorgesteld om dit gezin voor een paar jaar te steunen. Het lokaal comité zal het geschonken bedrag beheren en zich verantwoorden naar de goede gevers en naar de stichting.

Goede samenwerking met de districtautoriteiten
Deze samenwerking met de lokale autoriteiten is echt iets om trots op te zijn, veel organisaties moeten kosten maken om op een bepaalde plaats te mogen werken. Wij niet!
In het Khongdistrict worden wij zelfs gevraagd om mee te doen! Ze helpen mee juist die plaatsen te vinden, waar de hulp het hardst nodig is, adviseren en controleren, en houden een zeer transparante administratie bij van al onze projecten. Door hun steun, begrijpt de lokale bevolking onze samenwerking veel beter.
Geweldig toch!!

Enthousiast geworden?
Wil jij ook vrijwilliger worden in het Khongdistrict? Kijk dan eerst even op de website www.helplaos.nl bij “doe mee” en “tijdelijke vrijwilligers” wat er van je verwacht wordt. Belangrijk is dat je je goed voorbereidt en je goed luistert naar wat de mensen echt zouden willen. Samen maak je dan een plan. De tijd dat Westerlingen wel even kwamen vertellen hoe het moest, ligt gelukkig al jaaaaaaaaaaaren achter ons!