Helplaos helpt scholen in Laos

Zakgeld Noi

Noi woont in Laos.

Ze kan niet meer naar school, dat is te duur. Daarom helpt ze haar ouders op het land. Haar ouders hebben een rijstveldje, daar eet de familie iedere dag van. Als er wat rijst overblijft, verkoopt haar vader dat op de markt. Het is vaak niet veel, maar zo komt de familie toch aan een beetje geld. Ook vindt Noi wel eens paddenstoelen in het bos, soms wil iemand die kopen, dan krijgt ze 2000 tot 5000 kip voor een hele middag zoeken.

 

In Laos betalen de mensen niet in euro’s. De munteenheid is de Kip. Dat is natuurlijk geen braadhaantje………. Op de foto zie je biljet van 1000 kip. (geen 9000, dat lijkt zo, maar de oud-Laotiaanse cijfers zijn heel anders dan de onze!)

 

1 euro is 12.325 kip. Een kip is dus erg weinig waard, maar 0,0001 euro. Omdat een kip zo weinig waard is, moet je voor bijvoorbeeld 1 kilo rijst 5000 Kip betalen. Dat klinkt heel veel, maar 5000 kip is 41 eurocent (€ 0,41). Als Noi’s vader 1 kg rijst verkoopt van het land, krijgt hij hiervoor 5000 kip. Noi’s vader moet wel erg veel rijst verkopen om een schoolboek te kunnen kopen, want 1 boek kost 18.000 kip.

 

De zusjes en broertjes van Noi hebben dan ook geen eigen boeken. Ze lenen die van school. De school heeft maar 5 boeken voor 22 leerlingen.

Van die ene kilo rijst, zou Noi net één maand naar school kunnen, want het schoolgeld is 5000 kip per maand. Helaas heeft de familie van Noi niet genoeg geld. Er is amper genoeg rijst verkocht voor het schoolgeld van haar broertjes en zusjes. Noi kan dus helaas niet naar school.

 

De meeste kinderen eten bijna nooit snoep. Ze zoeken vruchtjes in het bos. Maar die zijn er niet altijd. En er zijn heel veel kinderen, die weten allemaal de goede bomen te staan. Je moet er dus vroeg bij zijn! Een zakje gefrituurde banaan, een heel klein zakje Thaise chips of een chocoladewafel (meer lucht dan snoep) kost 500 kip. Marsen en andere repen zijn alleen in toeristenwinkeltjes te krijgen en kosten meer dan 10.000 kip. Zelfgemaakte waterijsjes kosten 500 kip. IJsjes zoals wij die kennen, kosten zeker 15.000 kip per stuk.

 

Een t-shirt is te koop vanaf 20.000 kip. Na tien keer wassen begint het shirt al een andere kleur te krijgen… Kinderen dragen geen schoenen, maar teenslippers, die kosten ongeveer 10.000 kip. Op het platteland wordt geen merkkleding gedragen. Een fiets 'made in China' kost 200.000, een betere kwaliteit uit Thailand kost wel 1.000.000 kip.