Helplaos helpt scholen in Laos

Naar school in Laos

Zo leven kinderen in Laos:

 

Opstaan

Vóór 6 uur zijn de kinderen hun bed uit, meestal moeten ze eerst een klusje doen zoals water halen, brandhout verzamelen, buffels verzetten of het erf aanvegen. Rond half acht wordt er gegeten, kleefrijst met een dipsausje van vis. Eén klein visje per maaltijd voor een heel gezin. 

 

Naar school.

De school begint om 8 uur. De kinderen gaan bijna allemaal lopend naar basisschool. In Laos hebben alle kinderen een schooluniform (een zwarte rok voor de meisjes en een zwarte broek voor de jongens). Op school gaan de leerlingen staan wanneer de leraar binnenkomt. De leraar staat voor de klas en praat heel veel, de leerlingen moeten lang luisteren. De meester of juf schrijft ook vaak op het bord, dat moeten de kinderen dan overschrijven. De kinderen zitten op bankjes zonder rugleuning. De scholen hebben geen televisie, computers of geluidsapparatuur. Ook is er geen speeltuintje of speelgoed voor de kinderen.

 

Wat doen de kinderen op school?
Vooral veel luisteren en schrijven. Ze hebben maar één schriftje en één pen. Een leerboek moet meestal met vijf leerlingen gedeeld worden. Op school zijn geen kleurpotloden, scharen of knutselmaterialen. Invulbladen en werkboeken worden niet gebruikt, want zelfs middelbare scholen hebben geen papier en zeker geen kopieermachine. De meeste scholen hebben geen sportartikelen. Soms is er één bal aanwezig. Gymnastiek wordt buiten gedaan, vaak gaat het om het rondjes lopen of wat oefeningen doen omdat de scholen geen sportmaterialen hebben.

Na de basisschool

In kleine dorpen gaan kinderen vaak maar tot hun 10e jaar naar school. Na groep 5 moeten ze vaak naar een ander dorp. Daar hebben ze een fiets voor nodig, maar daar is geen geld voor. De kinderen van rijkere ouders kunnen vaak maar tot hun 15e naar school, daarna wordt een opleiding te duur. Er zijn maar weinig scholen in Laos waar je een beroep kunt leren. In de hele grote steden kan je leren voor dokter of leraar.

 

Vrije tijd

Alle kinderen uit een dorp lopen door elkaar en iedereen zorgt voor elkaar. Oudere kinderen zorgen voor de jongere. Kinderen worden op de arm gedragen en soms in een draagdoek. Tot de kinderen naar school gaan mogen ze heel veel. Ze hoeven niet echt te luisteren naar ouderen. Wanneer ze naar school gaan worden de touwtjes aangetrokken en leren de kinderen te doen wat er gezegd word. Soms is er een kleuterschool.

 

Kinderen spelen altijd buiten en snoepen uit de bomen. Vaak moeten de kinderen thuis helpen met de rijstteelt of ze moeten op de buffel passen. De buffel gaat in het bos eten en moet regelmatig verplaatst worden. Er is voor de kinderen in Laos heel veel tijd om juist met elkaar te spelen. Ze moeten zichzelf bezighouden. Op de foto hierboven hebben de kids een brilletje gemaakt van strohalmen.

 

Er is namelijk geen speelgoed, computers, sportvereniging, zwembad, of naschoolse opvang. Kinderen spelen in het bos, tussen de rijstvelden, onder de huizen. Ze zoeken vaak het water op om in te spelen, zoals een rivier, een plas of een meertje, maar dat water is  vaak vervuild en daardoor ongezond.

 

Wanneer het donker wordt (19.00 uur) gaan de kinderen naar bed. Sommige gezinnen hebben een televisie, maar er zijn bijna geen kinderprogramma’s.