Helplaos helpt scholen in Laos

Info Laos

Een toerist vertelt:
Van alle plaatsen die we hebben bezocht, wint Laos waarschijnlijk de prijs voor het vriendelijkste land. Ondanks de armoede in Laos en het isolement, behoorden de mensen tot de vriendelijkste die we ooit ontmoet hebben. Ondanks de taalbarrière ontstaan er leuke contacten.

Laos
Laos is nog een heel rustige vakantiebestemming. Het ligt tussen China, Vietnam, Cambodja, Thailand en Myanmar. Laos heeft ruim 6,5 miljoen inwoners. Het land is bijna zes keer groter dan Nederland en is het dunst bevolkte land van Zuidoost-Azië. Momenteel is de gemiddelde levensverwachting slechts 56 jaar en is de kindersterfte vrij hoog. De gemiddelde leeftijd van de Laotiaan is slechts negentien jaar. De meeste mensen wonen op het platteland en maar 20% in de steden.

Please don't rush (Alsjeblieft, haast je niet!)
Ben je in Laos, dan zal je meteen opvallen hoe relaxed het er is. Nauwelijks gemotoriseerd verkeer, geen gestresste mensen druk bellend met hun mobieltje en niemand die in woede uitbarst, wanneer de bus wat te laat is. Nee, in Laos hangt een laid-back lifestyle. Ze hangen maar al te graag het credo 'Lao PDR' aan, oftewel: 'Lao, Please Don't Rush'. De officiële betekenis van de afkorting Lao PDR is 'Lao People's Democratic Republic'...

Tijdverschil Laos
• Tijdens de zomertijd is het tijdverschil met Nederland 5 uur
• Tijdens de wintertijd is het tijdverschil met Nederland 6 uur
 
Klimaat in Laos
Laos heeft een tropisch klimaat. In de maanden november tot en met februari is het gemiddeld ongeveer 25 graden overdag en regent het nauwelijks. In de periode van maart tot en met mei kan het heel warm worden tot wel 40 graden. Na mei begint de regentijd (moesson) die duurt tot en met oktober.

Huis der geesten
De Laotianen geloven heilig in het bestaan van geesten. Vooral in de meer landelijke gebieden zie je overal kleine huisjes met een altaartje waar de geesten 'wonen' en worden vereerd. De geest, of de 'phi', bezoekt je tijdens je slaap en geeft je dan goede raad, of juist slechte adviezen. Dit hangt af van hoe goed je de phi hebt bediend. De geesten kunnen vervolgens goed, slecht of zelfs ondeugend zijn. Om in een goed blaadje te komen, bouwen de Laotianen niet alleen mooie, kleine huisjes maar offeren ze ook eten en drinken om de geest tevreden te houden.

Boeddhisme
Er is een geen officiële religie in Laos, maar de belangrijkste godsdienst, het theravada boeddhisme, drukt wel een grote stempel op de samenleving. Ongeveer twee derde van de Laotianen hangt dit geloof aan en overal waar je komt zie je tempels, monniken en andere religieuze afbeeldingen. Veel mannen zijn verplicht minstens een keer in hun leven een periode in het klooster door te brengen. Op welke leeftijd dat is, kan verschillen. Vanaf je twintigste kun je pas een echte monnik worden. Er zijn ook nonnen in Laos.

Begroeting
Kom je een Laotiaan tegen,dan is het schudden van de handen niet gebruikelijk. Vooral bij vrouwen niet. Volgens hun traditie groet je elkaar door de handpalmen tegen elkaar te houden en licht met de hoofden naar elkaar te knikken. Je zegt dan 'sabaidee'. Let op: praat je met een geestelijke, is het gepast je hoofd wat lager te houden dan de zijne. Al kan dat als lange westerling wat onhandig zijn.