Helplaos helpt scholen in Laos

Geven aan goede doelen

Waarom goede doelen?
Wat is een goed doel nou eigenlijk? Daar zijn verschillende antwoorden op te geven. Dat komt doordat ieder mens iets anders ‘goed’ vindt. Misschien vind jij het wel heel goed om geld voor zieke dieren te geven. Een vriendje of vriendinnetje kan dit onzin vinden. Bij een goed doel geef je geld of hulp aan een ander, zonder er zelf beter van te worden.

Goede doelen zijn hard nodig.
Overal ter wereld gaan dingen mis: dieren worden mishandeld, bossen worden gekapt, mensen hebben niet genoeg te eten, kinderen kunnen niet naar school, mensen zijn ziek, maar er is nog geen medicijn tegen de ziekte. Of er zijn grote rampen.

Hulporganisaties 

Om iets aan deze problemen te doen, zijn er hulporganisaties. Dat zijn groepen mensen die samenwerken om hulp te geven waar dat nodig is. Hulp kan ook iets anders zijn. Geld, voedsel, medicijnen, of een plek om te slapen. Ook zijn er organisaties die onderzoek doen naar een bepaalde ziekte. Ze proberen een medicijn te vinden om mensen beter te maken.

 

Goede doelen voor kinderen

Onze stichting 'Help Laos' is een organisatie die opkomt voor de rechten van het kind. Want elk kind heeft bijvoorbeeld het recht om naar school te gaan en het recht om gezond te zijn. In sommige landen kunnen kinderen niet naar school, omdat de school te ver van hun huis ligt. Of er zijn geen medicijnen voor de kinderen. In Nederland krijg je als baby al inentingen om ervoor te zorgen dat je later geen mazelen of andere kinderziektes krijgt. In arme landen krijgen de meeste kinderen deze prikken niet. Veel kinderen gaan daardoor dood aan deze ziektes. 'Help Laos' probeert aan al deze problemen iets te doen. De medewerkers zorgen dat zoveel mogelijk kinderen inentingen krijgen. Ook laten we scholen bouwen, of zorgen we dat er een leraar of lerares naar afgelegen dorpjes komt. Hierdoor krijgen meer kinderen onderwijs.

 

Geld inzamelen

Hoe komen de organisaties voor goede doelen nou eigenlijk aan geld? Een goed doel moet net als een bedrijf zorgen dat er geld binnenkomt. Maar ze verkopen niet en leveren ook geen diensten. Dat betekent dat ze op een andere manier aan geld moeten komen. Bijvoorbeeld door giften. Dan storten mensen een bedrag op de rekening van het goede doel.

 

Via reclame laten de goede doelen zien waarom het geld nodig is. En waarvoor het gebruikt gaat worden. Deze reclames zijn bijvoorbeeld te zien op de televisie of op internet of te horen op de radio. Ook zetten ze advertenties, kleine berichtjes, in kranten. Zo hopen ze dat mensen geld gaan geven.

 

Een andere manier waarop goede doelen geld inzamelen, is via donateurs. Dat zijn mensen die regelmatig een vast bedrag geven aan een goed doel. Vaak krijgen ze een tijdschrift of (nieuws)brief van de hulporganisatie. Hier staat in wat er met het geld gebeurd is.

 

Hulporganisaties krijgen ook geld door mensen geld te laten ophalen op straat. Dat heet collecteren. Mensen staan met bussen te rammelen in de stad of op het station. Ook komen ze aan de deur om geld te vragen voor een goed doel. Dit zijn allemaal vrijwilligers. Ze helpen gratis mee om geld in te zamelen. Mensen die op het kantoor van een organisatie werken, krijgen meestal wel betaald. Het geld dat de vrijwilligers ophalen, wordt op de bankrekening van de hulporganisatie gestort.

 

Strenge regels 

Je mag niet zomaar geld ophalen op straat. Er kunnen mensen zijn die het geld dan zelf houden. En dat is niet de bedoeling. Daarom moet de organisatie een vergunning hebben voor het collecteren. De vrijwilligers krijgen dan toestemming om geld in te zamelen. Als ze bij mensen langs de deuren gaan, kunnen ze hun vergunning laten zien. Zo weten de mensen dat de vrijwilligers te vertrouwen zijn.

 

Hulp aan arme landen 

Er zijn veel goede doelen die zich bezighouden met hulp aan arme landen. Deze landen noemen we ook wel ontwikkelingslanden. De hulp aan ontwikkelingslanden heet ontwikkelingshulp. De meeste arme landen liggen ver weg van Nederland, bijvoorbeeld in Afrika of Azië. In arme landen hebben mensen vaak weinig geld. Hierdoor zijn er allerlei problemen. Kinderen kunnen niet naar school. Mensen hebben te weinig eten. Ze wonen op straat omdat ze geen huis hebben. Zieken hebben geen medicijnen. Deze problemen zijn niet snel op te lossen. Er moet voor lange tijd hulp gegeven worden. Als mensen te weinig water hebben, heeft het geen zin om ze één keer water te geven. Daarmee is het probleem niet opgelost.
 

'Help Laos' probeert dus op de lange termijn iets aan het probleem te doen. Ze legt waterputten aan. Zo kunnen mensen water uit de grond halen. Ze leert mensen om hun eigen bedrijfje op te zetten. Daarmee kunnen ze zelf geld verdienen.

 

Wat kun jij doen?

Misschien denk je wel: “Wat kan ik nou doen? Ik heb toch niet veel geld”. Toch kun jij ook helpen. Je hoeft echt geen miljonair te zijn om iets te geven. Want alle kleine beetjes helpen. Als iedereen in Nederland een euro zou geven, heb je toch meer dan zestien miljoen euro! Je kunt van alles doen om geld op te halen. Bijvoorbeeld muziek maken in een drukke winkelstraat. Of oude spulletjes op straat verkopen. Of je bakt lekkere koekjes en cakejes en verkoopt ze in de buurt waar je woont. Je kunt echt van alles verzinnen. Op onze website staan ook nog een aantal ideeën


Onderstaande tekst is overgenomen uit de Junior informatie reeks, uitgeverij Wolters Noordhoff.