Helplaos helpt scholen in Laos

Eten en gezond zijn.

Wat eten kinderen in Laos?

Het menu is vrij saai, drie keer per dag kleefrijst met een vissausje. Vaak is er niet genoeg om iedereen een stukje vis te geven. Daarom wordt er een sausje van gemaakt, dan kan iedereen toch een beetje vis proeven. Soms hebben de kinderen geluk en komen er een paar visjes op de mat, vaak heel klein, zo groot als een vinger. Kinderen in Laos kunnen heel goed visjes met graten eten. Ze vinden het een traktatie! Bij gebrek aan vis worden er ook kikkers gegeten. Laotianen eten bijna geen groenten. Soms wat eetbare bladeren die ze uit het bos halen. Dit eenzijdige eten heeft tot gevolg dat veel kinderen voedingsstoffen tekort komen. Bij een feestje wordt er heel soms een kip geslacht. Kippen zijn veel kleiner dan in Nederland en één kip wordt dan met het hele gezin gedeeld.

 

Overblijven

Kinderen nemen rijst mee naar school in een mandje en nemen ook een flesje water mee, omdat er op veel scholen geen water te krijgen is. De kinderen van rijkere ouders hebben er soms een stukje vis of een gedroogd stukje vlees bij.

 

Zitten ze met het bord op schoot voor de TV?

De familie zit met zijn allen op de grond op een mat tijdens het eten, waarbij een mand rijst in het midden staat. Ieder kind pakt een handjevol rijst, kneedt daar een balletje van en dipt dat in de saus. Wanneer iemand klaar is met eten, staat hij of zij op, drinkt een groot glas water en wast de handen in een teiltje.

 

In bad!
De mensen hebben geen stromend water in huis. Water moeten ze halen bij de rivier en heel soms bij de pomp. Ze hebben dus ook geen badkamer. Avonds neemt men daarom een bad in de rivier of in een poel. Iedereen gaat dan tegelijk in bad, net voor het eten. De mensen doen een speciaal badkleed om en gooien met een pannetje water over zich heen. Als ze schoon zijn, doen ze over het natte kleed een droog kleed aan. Dan trekken ze onder dat droge kleed hun kleren weer aan.

Wormpjes

De meertjes en poelen zijn niet schoon, er lopen/zwemmen namelijk ook veel dieren in rond. Bilharzia is een wormziekte die heel veel voorkomt in Laos. De larven leven in water en kunnen zo de huid binnendringen. Bijna iedereen heeft deze ziekte. In het lichaam ontwikkelen de larven zich tot wormen die in de bloedvaten van darm of blaas leven. Ze kunnen ook de lever aantasten, dat is heel gevaarlijk.

 

Ziek zijn
Mensen zijn heel vaak ziek,  7,5% van de kinderen wordt niet ouder dan 4 jaar (in Nederland is dit 0,5%). Door de slechte omstandigheden gaan mensen ongeveer 20 jaar eerder dood dan in Nederland. De hygiëne is niet optimaal in Laos. Mensen wassen niet altijd hun handen voor het eten en weinig scholen hebben toiletten. Soms lopen honden over het kleed waarop de mensen zitten te eten. Sommige kinderen zijn bovendien ondervoed, en niet iedereen wordt ingeënt, daardoor is de kindersterfte in Laos hoog.

Geen huisarts

Er zijn geen consultatiebureaus, verloskundigen, en àls ze er zijn, hebben ze alleen een basisopleiding gehad. Veel mensen leren iets over gezondheidszorg van oudere mensen. Deze hebben er nooit een opleiding voor gehad.

 

Alle geboortes vinden thuis plaats, bij problemen kunnen moeder en kind nooit naar een ziekenhuis gaan. Dat is te ver weg en kost teveel geld.

In het Khongdistrict zijn geen huisartsen, alleen gezondheidswerkers die iets van bijvoorbeeld diarree en malaria weten, maar verder hebben ze weinig kennis van het herkennen en behandelen van ziekten. Zij hebben geen praktijk, maar komen op de fiets of brommer langs.

Medicijnen moeten de mensen zelf kopen.