Helplaos helpt scholen in Laos

Arm of Rijk?

De koningin is rijk. Ze heeft enorme paleizen, grote auto’s en dure kleren. Lakeien dienen haar eten op, tuinmannen maaien het gras in haar tuin. En de koningin kan kopen wat ze maar wil. Ze heeft overal geld voor.

Bedelaars zijn arm. Zij moeten andere mensen vragen om geld of eten, omdat ze zelf niets hebben. Bij koninginnen en bedelaars is het overduidelijk: de één is rijk de ander is arm. Maar vaak is het niet zo makkelijk om te zeggen of iemand nou rijk of arm is. Kijk maar eens naar jezelf. Vergeleken bij de koningin ben je arm. Maar een bedelaar vindt jou rijk, want jij hebt meer dan hij. Er zijn in Nederland mensen die wel genoeg eten hebben, maar bijvoorbeeld niet vaak sinaasappels of vlees kunen betalen. Zijn die mensen nou arm of rijk? Ingewikkeld.

 

Basisbehoeften en luxe

Met je geld kun je veel doen. Maar niet alles. Kijk maar naar je ouders. Er zijn dingen die ze als eerste moeten betalen van hun geld. Het huis, water en energie en verzekeringen. Verder moeten er etenswaren worden gekocht. En kleren. Zulke dingen noem je basisbehoeften. Het zijn dingen waar je niet zonder kunt. Al die dingen bij elkaar kosten veel geld.

Niemand wil zijn geld alleen aan basisbehoeften uitgeven. Mensen willen er ook leuke dingen van kopen. Ze kopen dus een televisie, of een racefiets, of gewoon leuke hebbedingetjes. Dingen die niet echt nodig zijn, ook al zijn ze best belangrijk. Het zijn luxe-artikelen. Mensen kunnen ze pas kopen als hun basisbehoeften zijn betaald.

 

Arm en rijk in Nederland

Nederland is een rijk land. Toch wonen hier ook arme mens. Aan sommige mensen kun je zien dat ze weinig geld hebben. Aan daklozen bijvoorbeeld. Soms hebben zij kapotte kleren aan. Of ze zijn al lang niet meer naar de kapper geweest. Maar niet iedereen die arm is, ziet er onverzorgd uit. Aan de meeste arme mensen is niets bijzonders te zien.

 

Vrienden

Van elke tien mensen in Nederland is er één arm. Bij jou in de klas zitten waarschijnlijk ook kinderen met weinig geld. Ze kunnen bijvoorbeeld niet op een sportclub. En ze dragen geen kleren van dure merken. Leuke computergames hebben ze ook niet. Die zijn te duur. En daarom kunnen die kinderen er in de pauze ook niet over meepraten.

Deze Nederlanders zijn niet zo arm als sommige mensen in bijvoorbeeld Afrika. Maar ze zijn toch arm. Ze leven onder de armoedegrens. Dat betekent dat ze soms niet eens genoeg geld hebben om hun basisbehoeften te betalen. Ze kunnen niet meedoen aan leuke dingen die geld kosten. En als je niet kunt meedoen met anderen, is het moeilijker om vrienden te maken. Dan val je er al snel een beetje buiten. Sommige mensen voelen zich daardoor eenzaam.

Mensen kunnen arm zijn doordat ze geen werk hebben. Vooral als dat lang duurt. Spullen gaan in de loop van de jaren kapot. En met een uitkering is het moeilijk om bijvoorbeeld een koelkast te betalen. Ook zijn er vaders en moeders die in hun eentje voor een groot gezin moeten zorgen. Dat is enorm duur. Zo zijn er allerlei problemen waardoor je arm kunt zijn. Het kan heel moeilijk zijn ervoor dat zorgen dat er elke maand genoeg geld is.

 

Even weg

Voor veel mensen is het ook duur om bijvoorbeeld naar een pretpark te gaan. Mensen die veel geld hebben, kunnen in hun vrije tijd doen wat ze willen. Een dagje naar de dierentuin, een avondje naar het theater, een weekeindje Parijs. En lekker op vakantie. Zulke dingen zijn goed en gezond voor iedereen. Mensen die te arm zijn voor uitstapjes of vakanties moeten andere dingen verzinnen die goedkoper zijn. Een boswandeling maken bijvoorbeeld. Dat kost niets en is ook leuk.

 

Arm en rijk in de wereld

Er zijn rijke landen en arm landen. De rijke landen liggen meestal dicht bij elkaar in de buurt. Bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Engeland.

In arme landen wonen trouwens niet alleen maar arme mensen. Er wonen ook rijke mannen en vrouwen. Meestal wonen de rijken bij elkaar, in dure wijken. In de buurten waar de arme mensen wonen, zijn de huizen klein en niet erg sterk. Soms zijn ze gemaakt van golfplaten of hebben ze deuren van karton. Zulke buurten noem je sloppenwijken.

De mensen hebben de huizen zelf moeten bouwen. Vaak gebruiken ze daar dingen voor die ze ergens hebben gevonden. Geld om metselaars te laten komen, hebben ze niet.

 

Kinderen

In sommige landen zijn ouders zo arm, dat ze hun kinderen laten werken. Ze hebben het geld nodig om te eten.

Omdat de kinderen moet werken, kunnen ze niet naar school. Ze leren dus geen beroep. Daarom ziet de toekomst er voor ie kinderen niet goed uit. Ze krijgen hetzelfde leven als hun ouders. Die moesten meestal ook al werken toen ze kind waren. En als je jong begint met werken, is je lichaam eerder versleten. Daarom kunnen ze als ze ouder zijn minder goed verdienen.

 

Helpen 

Iederen die geld verdient, moet daarvan een deel aan de regering betalen. Dat noem je belasting. Rijke mensen verdienen veel geld. Die betalen dus ook veel belasting. Van dat belastinggeld worden bijvoorbeeld scholen gebouwd en wegen aangelegd. De uitkeringen voor mensen die geen werk hebben, worden er ook van betaald. En de extra bijstand. Dat is een extraatje dat mensen met een uitkering kunnen krijgen. Bijvoorbeeld als hun wasmachine kapot is en ze geen nieuwe kunnen betalen.

Rijke mensen kunnen arme mensen helpen. En rijke landen kunnen arme landen helpen. Nederland helpt bijvoorbeeld veel landen waar het niet goed gaat. Dat heet ontwikkelingshulp. Nederland helpt die landen om het beter te krijgen. De regering stuurt er geld naartoe. Daarvan kunnen de mensen dingen kopen die ze nodig hebben. Medicijnen bijvoorbeeld. Maar soms is dat niet genoeg. Als er bijvoorbeeld in een land te weinig dokters zijn, kun je beter een dokter sturen dan geld. En vaak is het nog beter om iemand te sturen die de mensen kan leren om dokter te worden. Dan zijn er over een tijdje tenminste genoeg dokters.

 

Een betere toekomst

Als je in een rijk land woont, wil je misschien zelf ook wel iets doen voor arme landen. De regering geeft ontwikkelingshulp, maar mensen kunnen ook zelf geld geven aan hulporganisaties. Dat zijn clubs van mensen die iets tegen armoede willen doen. Eén van die organisaties is onze stichting: HELPLAOS. Onze stichting voert allerlei plannen uit om arme mensen te helpen zoals je kunt lezen op deze website: www.helplaos.nl

 

Bovenstaande tekst is overgenomen uit de Junior informatie reeks, uitgeverij Wolters Noordhoff.