Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Saskia Emmerzaal

Na mijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming in Rotterdam wilde ik niets liever dan op reis gaan! Saskia EmmerzaalNaast alleen nieuwe culturen zien en bezienswaardigheden bekijken, wilde ik graag wat langer op een plek blijven en een land beter leren kennen door middel van vrijwilligerswerk. Na wat zoek en wig-en-weeg werk, kwam ik uiteindelijk bij Laos terecht en zodoende ook bij de stichting Help Laos. Wat mij meteen aantrok was dat de stichting werkt vanuit de visie dat zij de mensen zelf in hun kracht willen zetten en dus werken aan zelfredzaamheid. Na met de organisatie gesproken te hebben, werd vrijwilligerswerk in Laos inderdaad onderdeel van mijn reis!

Na een maand in Indonesië doorgebracht te hebben, trok ik verder naar Laos. Deze lange reis viel me best zwaar, maar gelukkig werd ik opgewacht en opgehaald door een medevrijwilliger. Wat een warm welkom! Ik werd meteen rondgeleid en alles wat ik moest weten werd aan mij verteld. Mijn bedje lag al klaar en Meneer Bounchan, hoofd van het dorp, had al een week op mijn naam geoefend. Ik kwam op een vrijdag aan, dus ik kon meteen zaterdag en zondag helpen met het verzorgen van de Engelse lessen voor de kinderen.

Zaterdagochtend werden we dan ook al vroeg gewerkt door de kinderen die (veels te vroeg) al klaar zaten om te beginnen. Wat een enthousiasme! Na de vorige lessen even opgehaald en herhaald te hebben, was het tijd om verder te gaan met de les en hebben we hierna boekjes gelezen met de kinderen en spelletjes gespeeld. De wat oudere kinderen waren al goed op weg met hun Engels, dus konden wij met hen hard aan de slag. In het begin waren de kinderen wat verlegen en afwachtend, maar dit was er erg snel af. Ik verzamelende binnen no time tekeningen en gevouwen hartjes die door de kinderen voor mij waren gemaakt en ze probeerden in hun beste Engels gesprekjes aan te knopen.

Naast de lessen geven hebben we ook schooltjes en de hierin gebouwde bibliotheekjes bezocht. Prachtig om te zien hoe de stichting hierbij zoveel heeft kunnen helpen, en de kinderen zijn dol op de boekjes die te leen zijn! Verder was het een hele ervaring om zo in een gemeenschap te verblijven. Zelf naar de markt om je boodschappen te doen, zelf koken, een basic verblijf… soms even wennen, maar het is zeker meer authentiek dan ik de rest van mijn reis heb gezien. De mensen zijn zo ontzettend vriendelijk!

Heel wat foto’s en ervaringen rijker trok ik weer verder, met veel nieuwe herinneringen. Een aanrader voor iedereen die iets bijzonders wil doen!