Helplaos projecten

Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Onderwijs

Onderwijs is meer dan leren lezen en schrijven. Het is de basis voor een beter bestaan. Onderwijs maakt kinderen tot zelfstandig denkende, ondernemende burgers. En dat is van vitaal belang voor de noodzakelijke veranderingen in Laos. Stichting Vrienden van het Khongdistrict zet zich in voor goed onderwijs.

ONDERWIJS: (mogelijke) bouw school Don Xai Phai 2019

Don Xai Phai is een dorp met ruim 600 inwoners aan de oever van de Mekong. De meeste mensen leven er van de inkomsten uit de rijstteelt en visserij. De inkomsten zijn echter erg laag en de mensen kunnen er amper van rondkomen.

De houten school in het dorp verkeert momenteel in zeer slechte staat. De wanden van de school zijn kromgetrokken en er missen hier en daar planken. Verder is het zinken dak aan het roesten en zit het vol met gaten, waardoor het zowel tegen zon als tegen regen weinig bescherming biedt.
Een flinke storm vorig jaar heeft ook veel schade aangericht.

ONDERWIJS: (mogelijke) bouw school Ban Houay Phai 2018-2019

De huidige houten school in het plaatsje Ban Houay Phai is in 1976 gebouwd en staat feitelijk op instorten. De verwachting is dat de school nog hoogstens 1 á 2 jaar mee kan gaan. In 2008 heeft het dorp met steun van ons al een ‘kindergarten van 2 lokalen gebouwd. Dit gebouw is nog in een prima staat. In de twee gebouwen krijgen zo’n 260 leerlingen uit drie dorpen les.

Hoog tijd voor een nieuw gebouw voor de groepen 3 t/m 8 dus, is de gedachte van het KCDA. Zij hebben dan ook bij ons een aanvraag ingediend voor een bijdrage.

ONDERWIJS: bouw school Ban Nasenphan 2018-2019

In het plaatsje Ban Nasenphan heeft het KCDA met onze steun in 2014 een gebouw met twee klaslokalen laten bouwen. Daarnaast hebben ze een soort houten schuur die in zeer slechte staat verkeert. In deze twee gebouwen wordt aan zo’n 100 leerlingen lesgegeven.

Het dorpshoofd en de directeur van de school hebben aan het KCDA financiële support gevraagd om de houten schuur te vervangen voor een gebouw met drie leslokalen.

Onderwijs bouw school Ban Muang 2017-2018

De oude school in Ban Muang is ernstig aan vervanging toe. In het dak, maar ook in de houten muren, zitten grote gaten zodat met name in de regentijd het lesgeven zeer onaangenaam is. Een aantal kinderen komt in de regentijd niet eens opdagen omdat het eigenlijk niet te doen is om dan met je schriftje en potlood in de klas te zitten. Ook in het hete seizoen is het binnenklimaat van de school zeer slecht. Geen plafond, geen ventilatoren, dus bloedheet. Je kunt je wel voorstellen dat de kinderen, maar ook de leraar, zich dan slecht kunnen concentreren.

Uitbreiding van de school in Ban Thamouang 2017-2018

In Ban Thamouang, de standplaats van het KCDA, worden momenteel drie nieuwe klaslokalen en vijf toiletten bijgebouwd. Ook krijgen de kinderen en hun leraren nieuw meubilair.

Leesproject: Laat een kind lezen

Behalve het lezen voor school willen we ook het lezen voor je plezier stimuleren. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Wanneer een kind kán lezen, wil het graag meer lezen. Praten over wat je