Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Lies Vandecasteele

Hoe het allemaal begon:

Al enkele jaren droomde ik ervan om als vrijwilliger een paar maand naar Azië te trekken om er te gaan werken. In de lente van 2011 was ik in de mogelijkheid om 2 maanden naar het buitenland te trekken. Ik had al uitgemaakt dat Laos mijn bestemming zou worden. 

Lies Vandecasteele

Nu nog een geschikte vrijwilligersorganisatie vinden! Voor mij was het belangrijk om te werken voor een organisatie die kleinschalig en duurzaam werkt en die zijn financiële middelen integraal in locale projecten investeert. Via een vriendin die een kei is in “googelen” kwam ik op de site van Help Laos terecht en ik was onmiddellijk enthousiast en ik stuurde meteen een mailtje naar Adrie – de drijvende kracht achter Help Laos. Om dat het nu eenmaal makkelijker is om telefonisch afspraken te maken, stelde Adrie voor om even te bellen. Zo kan Adrie navragen wat mijn verwachtingen waren en kon hij mij vertellen wat de noden in Laos precies waren. In eerste instantie had ik als doel om Engelse les te gaan geven in Laos. Tijdens het gesprek vertelde Adrie dat er ook nog andere projecten waren waarvoor ze op zoek waren naar vrijwilligers die daar hun schouders onder willen zetten. Zo was er onder andere nood aan het opzetten van een leesproject. Aangezien ik zelf een boekenworm ben, sprak dit project mij meteen aan! Ik besloot om daar voor te gaan. Ik heb geld ingezameld door in mijn omgeving zelfgemaakte poster op te hangen met als slogan: Een boek voor elk kind in Laos. Wie wou kon dan via een donatie van 2€ een boek sponsoren. De inzamelactie was een succes! Ik verzamelde 650 €. Hiermee heb ik ter plaatse 305 boeken kunnen kopen! De rest van het ingezamelde geld werd gebruikt om de dorpsbibliotheek in Ban Thamouang in te richten en om schoolmateriaal te kopen.

Mijn verwachtingen voor het vertrek naar Laos:

Ik vond het erg spannend en keek er enorm naar uit om naar Laos te vertrekken. Het was mijn hoop om echt iets te kunnen betekenen voor de Laotianen tijdens mijn verblijf. Ik had veel tijd gestopt in het voorbereiden van de lessen en ik hoopte dat ze op die manier echt iets zouden bijleren. Ik was ook erg benieuwd naar hoe het leesproject zou evolueren: zou ik leuke en kwalitatieve leesboeken vinden, hoe gaan de Laotianen reageren op het concept van een bibliotheek, zullen ze het leuk vinden,…?

Terug thuis:

Ik denk nog altijd met veel heimwee en een warm gevoel terug aan de tijd die ik heb doorgebracht in Laos. Voor mij persoonlijk is het een hele leerrijke ervaring geweest. In Laos vordert een project vaak niet zo snel als onze Westerse mind zou willen. Ik heb er geleerd dat het proces dat tot een concreet resultaat leidt in dit project even belangrijk is als het resultaat zelf. Het was mooi om de evolutie te zien van hoe vragend het lokale comité in het begin naar de boeken keek en niet goed wist wat ze er mee aan moesten vangen, naar de trots en het vertrouwen dat ze uitstraalden toen ze mij meedeelden dat de boekenkast klaar was en mij vertelden hoe ze het beheer van de bibliotheek wilden aanpakken. En dat is uiteindelijk wat telt, dat de Laotianen vertrouwen krijgen in het ondernemen van projecten en trots zijn op elke stap, elke verwezenlijking waar ze aan hebben bijgedragen. Dat was voor mij het mooiste moment tijdens mijn verblijf in dit mooie land!

Klik hier voor een fotoimpressie