Helplaos kids page

De cultuur van Laos

Sabaidee!

Dat betekent 'Hallo' in Laos. Welkom in een van de vriendelijkste landen op deze aarde. Deze 10 tips kunnen je helpen te genieten van je bezoek, terwijl je Laos helpt bij het behoud van de cultuur en tradities.

 

1    Tempels zijn mooi en interessant, maar het zijn vooral heilige plaatsen. Breng zeker een bezoek, maar kleed je zorgvuldig. Schouders, knieen en alles ertussen in dienen bedekt te zijn. Dit zal zeer worden gewaardeerd, ook als je je zo op straat vertoont.  

 

2    In de boeddhistische culturen staat het hoofd hoog in rangorde, en de voeten laag. Gebruik je voeten daarom alleen om te lopen. (Oké, we maken een uitzondering als je een kick-bokser bent..)

Met je voeten naar iemand wijzen - bijvoorbeeld door je voeten op een krukje te leggen - is onbeschoft. Dat geldt ook voor het over iemand heenstappen die op de grond zit.

 

3    Steeds minder mensen geven aalmoezen dan vroeger. Indien je iemand een aalmoes wilt geven verdiep je dan eerst meer in deze traditie en hoe dit te doen zonder mensen te kwetsen, zoals foto's te maken van mensen die hun geloof belijden en niet op dat moment om een aalmoes vragen. En alleen maar vroeg opstaan en rijst kopen voor iemand bij een straatverkoper is ook niet de juiste manier. Meer informatie over deze oude traditie is aanwezig in de vele tempels.

 

4   Bedenk hoe je je vrijgevigheid het beste kunt tonen. Snoep of geld weggeven ontmoedigt het initiatief, geeft een slecht gebit en stimuleert bedelen. Medische benodigdheden worden vaak misbruikt. Met een donatie aan het Laos Rode Kruis zul je meer bereiken. Boeken, pennen, en educatieve benodigdheden zijn dringend noodzakelijk, het is het beste om ze te geven aan een school, een leraar, een bibliotheek, of dorpsoudsten.

 

5   Laotianen geloven dat zoenen, hand in hand lopen, en andere uitingen van affectie met het andere geslacht prive handelingen zijn en niet openbaar moeten worden getoond.  

 

6   Laos verschilt van jouw land! Dat is toch waarom je hier bent? Er zijn andere gewoonten en gebruiken. Wanneer iets niet gaat zoals je verwacht en je dat aan de hand van je humeur/houding laat zien “verliest een Laotiaan zijn gezicht”. Blijf dus kalm, verhef niet je stem, dan kom je er wel uit. Dat is de Laotiaanse manier. In plaats van gefrustreerd te zijn over de verschillen, bedenk dan dat hier dingen anders gaan dan je gewend bent.  

 

7   Lao mensen zijn bescheiden. Naakt zwemmen bij de waterval, in de rivier, of tijdens het raften, zullen zij nooit doen. Lao vrouwen dragen een t-shirt over de schouders en korte broek vanaf de knieen. Mannen dragen shorts.Wanneer je in Laos bent hopen we dat je dit respecteert en je aanpast.

 

8    Help de bevolking bouwen aan een sterker land, met behoud van het erfgoed. Koop geen oude voorwerpen als souvenir, ze zijn waarschijnlijk gestolen uit tempels of historische sites. Je kunt getalenteerde en hardwerkende lokale ambachtslieden ondersteunen hun producten te kopen, zoals nieuw en mooie vlechtwerk, zilverwerk en ander handwerk. Elke keer dat je iemand zomaar geld geeft, bedenk welk gedrag beloond. Het aanschaffen van drugs, antieke boeddha's, producten of dieren uit het wild doet de bevolking van Laos veel verdriet en pijn.  

 

9    De Laotiaanse bevolking heeft je hulp hard nodig voor het behoud van hun tradities. Als je iemand ziet die onbehoorlijk handelt of verkeerd is gekleed, kun je met hem praten of hem deze tips  geven. Als je gids dergelijk gedrag toestaat, praat er dan met hem of haar over.  

 

10   Al duizenden jaren is de Laotiaanse cultuur in ontwikkeling. Dit is slechts een hele korte uitleg. Wanneer je er een tijdje bent, lees nog eens je reisgids door m.b.t. de lokale gewoonten. Wanneer je je er meer in verdiept zul je de cultuur steeds meer gaan begrijpen.