Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Franciska & Mikael

Hallo!

Wij zijn Maikel en Franciska, zijn 25 en 24 jaar oud en wonen in zeeland.

Franciska & MikaelWij zijn eind december 2012 vertrokken voor onze 'wereldreis'. We zijn begonnen in Thailand, toen Laos, Cambodja en daarna Australië. In Azië zijn we al een paar keer geweest en we wisten wel een beetje wat we qua natuur en cultuur konden verwachten. Maar als toerist kom je toch op andere plekken dan wanneer je je echt tussen de lokale mensen mengt! Dat was dus het uitgangspunt van onze reis.

Via internet kwamen wij bij helplaos.nl en wij dachten allebei gelijk, dat gaan we doen!

In het noorden van Laos hebben we al wat schoolboekjes, pennen, en potloden gekocht. En 4 februari 2013 kwamen wij aan bij Ban Thamouang waar wij een maand verbleven.

We kregen ons eigen 'huisje'. Onze voorzieningen bestonden uit een matje op de vloer, een apart hokje met een hurk toilet en een bak water om mee te douchen. De eerste indruk was dat we dat eigenlijk wel prima vonden. Pas na een paar weken kom je erachter dat je toch je keuken, een lekker bed en een warme douche best mist!

In het weekend gaven wij les aan twee verschillende groepen. De kinderen zijn zo leuk en willen heel graag Engels leren! Ze konden een paar losse woorden spreken, maar daar hield het ook mee op. We hebben leuke leerspelletjes gedaan en we hebben er echt een super gevoel aan over gehouden.

In het begin waren ze zo verlegen en aan het einde van de maand schreeuwen ze de oren van je kop. Wat een klein initiatief lijkt, levert toch een hoop voldoening op. Je hebt echt het gevoel een paar kinderen, maar ook volwassenen enorm te hebben geholpen!

We hebben ook de waterpompen en scholen bezocht die de stichting al heeft opgeknapt, of die op de lijst staan om opgeknapt te worden. We zijn op plekken geweest waar de kinderen volgens mij bijna nooit een blanke gezien hebben. Het was zo'n speciaal gevoel, en tegelijkertijd ook behoorlijk schrikken als je ziet waar de kinderen les krijgen. Hier kom je niet als gewone toerist, en het is heel bijzonder om hier wat voor te kunnen doen!

Verder weten we nu zelf wat het echt inhoud om een paar weken met wat minder te doen dan dat je gewend bent. We kregen regelmatig de echte Laotiaanse avondmaaltijden en hebben leren koken hoe de mensen daar koken. Ook zijn bij een begrafenis en wat feesten geweest. De mensen zijn allemaal super vriendelijk en willen je graag van alles laten zien.

Je komt er achter dat de mensen met relatief weinig, toch heel gelukkig zijn. Dit was zo'n super ervaring voor ons, en we hopen dat we op de terugweg zeker nog even terug kunnen gaan! De drie maanden in Azië waren super, maar deze ene maand in Laos was zeker een hoogtepunt, waar we nog heel lang op terug kunnen kijken.