Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Experiment met kookstoven

Lodi is een enthousiaste vrijwilliger die in Nederland helpt om onze organisatie actief te laten zijn op Social Media. Ze heeft de afgelopen weken de handen uit de mouwen gestoken in Laos.

Ze heeft in de hoofdstad Vientiane onder andere contact gehad met Stichting Nederlandse Vrijwilligers (SNV). SNV geeft support aan publieke, private en civiele organisaties in ontwikkelingslanden op het gebied van marktontwikkeling in drie sectoren; landbouw, water en hernieuwbare energie. Lodi kwam in contact met Bastiaan Teune, die verantwoordelijk is voor de energie-afdeling van SNV.

Bijna alle Laotiaanse gezinnen gebruiken aardewerken kookstoven. Als brandstof nemen ze vooral hout dat ze in het bos verzamelen. Het verbranden van hout geeft echter veel rook, is slecht voor het milieu en het verzamelen vergt veel werk. Houtskool kan ook dienen als brandstof maar is duur. Bovendien wordt hiervoor op grote schaal grote stukken hout uit de bossen gekapt, die tot kool verbrand worden, waarbij veel warmte en energie verloren gaat en er veel rookontwikkeling ontstaat. 

In nauwe samenwerking met het SNV heeft Lodi daarom een aantal speciale kookstoven meegekregen, ontwikkeld door Philips. Deze kookstoven hebben een ventilatortje, waardoor het apparaat maar weinig brandstof nodig heeft. Het kan worden gestookt met kleine takjes die overal te vinden zijn. Door slim gebruik te maken van het ventilatortje kan de warmteafgifte goed geregeld worden en is de rook minimaal. Dit is van groot belang omdat de rook die vrijkomt bij koken vergelijkbaar is met het roken van sigaretten en mondiaal verantwoordelijk is voor de dood van 4 miljoen mensen per jaar, voornamelijk vrouwen en kinderen.

Lodi heeft deze schone kookstoven bij het lokale comité geïntroduceerd. Zij vertelt: “De kookstoven zijn nu een week in gebruik en men is zeer enthousiast. Ik hoorde van een gezin dat de kinderen zelfs geen enkele moeite hebben om de kookstoof te gebruiken. En een gezin die vleeswaren verkoopt langs de weg aan huis meldt dat iedereen die vlees koopt, interesse heeft in de kookstoof! Het lokale comité, het KCDA, wil heel graag op korte termijn weten waar ze te koop zijn. En hoopt zich ook enigszins met de vuurpotten te profileren in het Khong District, heb ik het idee.”

De verwachte levensduur bedraagt maximaal 4 jaar, inclusief reparaties. De mensen zouden 10.000 kip (€ 1,-) aan kolen per week uitsparen, min eventuele reparaties en zijn bereid om 100.000 kip (€ 10,--) voor een kookstoof te betalen. Kookstoven zijn echter nog nergens verkrijgbaar en kunnen bij defect niet zomaar gerepareerd kan worden. Ze worden nu vooral gebruikt als tweede kookstel, als 'snelkoker' bij haast en bij gerechten die weinig tijd kosten.

Bastiaan geeft aan: “Op dit moment is de Philips kookstoof nog niet op de markt verkrijgbaar, maar we hebben goede hoop dat we ze ergens volgend jaar kunnen aanbieden op de markt. De prijs kan ik nog niet zeggen, er zal namelijk een soort van ‘smart subsidy’ aan te pas moeten komen.

Als ze nu uit de fabriek komen kosten ze ongeveer 65 USD, en na alle bijkomende kosten van transport, verkoop etc. zal de consumentenprijs alleen maar oplopen. En zo bedraagt de kostprijs hoogstwaarschijnlijk veel meer dan wat men eraan kan of wil uitgeven.”

Het bestuur in Nederland en de leden van het KCDA volgen de ontwikkelingen natuurlijk nauwlettend. We houden de geïnteresseerde lezer via de website en nieuwsbrieven natuurlijk op de hoogte!