Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Eerste homestay een feit!

Onze stichting helpt de lokale bevolking met projecten om op een verantwoorde manier geld te verdienen met toerisme. Bertie was het eerst 'slachtoffer' om thuis bij de lokale bevolking te logeren, een zogenaamde homestay. Hij heeft het geweldig naar zijn zin gehad. Lees hier hier zijn enthousiaste verslag>>>>>

Bertie vertelt:

Ik ben nu alweer 3 dagen terug in Nederland, maar zou, als ik de mogelijkheid had, zo weer op het vliegtuig stappen richting Laos. Zonder enige twijfel. Wat ik probeer duidelijk te maken is het verschil zoals ik het zie, tussen de gedachtegang van 'westerse mensen' en de bevolking in Azië, en dan met name Laos. 

 

In het Westen zijn 'we' bezorgd afwachtend voor het vreemde/de vreemdeling, maar zoals ik het afgelopen vakantie heb meegemaakt was ik meer dan welkom. Uiteraard was mijn komst aangekondigd, maar dan nog. Ik was een onbekende en ben bij de familie volledig geaccepteerd en opgenomen. Het voelde bijna als thuiskomen. Het voelde alsof zij het net zo leuk vonden als ik!!!

 

 

Bij de familie Phongsawath in het Khongdistrict heb ik een geweldige tijd gehad in de 5 dagen dat ik er was. Ik ben met veel verschillende mensen op stap geweest.

Iedereen bleef ondanks de regelmatige taal'problemen' even geduldig, vriendelijk en aardig. De eerste dag moest ik ff zoeken naar de "douche", die heb ik niet kunnen vinden. Ik heb me daarom lekker op de traditionele manier met een omslagdoek bij de dorpswaterpomp gewassen. Dat ben ik lekker 4 dagen blijven doen. De douche bleek achteraf een waterton te zijn in het toilet. Water schep je, net als bij de pomp, met een pannetje over je hoofd.

Bij meneer en mevrouw Phongsawath heb ik in huis geslapen, op een matje met een muskietennet tegen de muggen.

Het was ontzettend heet, af en toe verlangde ik naar airconditioning en heb ik getwijfeld om een guesthouse te zoeken, maar kon het gewoon niet. Het was te leuk om weg te gaan, dus ben ik gewoon gebleven.

 

Ik heb een supervakantie gehad en wil de mensen in Laos en Nederland bedanken voor de unieke mogelijkheid die ik heb ervaren. Ik ben voor en tijdens mijn reis prima begeleid. Ik heb echt kunnen ervaren hoe het is om in Laos te wonen. De mensen zorgden goed voor me en hielden rekening met het feit dat wij, westerlingen, anders tegen hygiëne aankijken dan de lokale bevolking.

 

Ik heb meegeholpen met de Engelse les, ben met de leerlingen van de Engelse klas op excursie gegaan, heb mensen kennis laten maken met email, en heb een aantal scholen bezocht.

We hebben veel van elkaar geleerd.

 

Echt een aanrader voor mensen die een avontuurlijke vakantie zoeken en de lokale bevolking willen steunen. Kijk op de website www.helplaos.nl voor meer informatie of neem contact op met de voorzitter in Nederland: adrie@helplaos.nl.