Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Een boek voor elk kind in Laos!

Ik ben Lies en ik bereid me voor om deze zomer twee maanden het lokale comité in Laos te helpen. Tijdens mijn laatste “verre” reis besloot ik dat ik de volgende keer niet enkel als toerist op reis wilde gaan, maar dat ik mij als vrijwilliger wilde inzetten. Zo kwam ik bij de organisatie Help Laos terecht.

 

Een boek voor elk kind in Laos … wie helpt mee?

 

Ik ben Lies en ik bereid me voor om deze zomer twee maanden het lokale comité in Laos te helpen. Tijdens mijn laatste “verre” reis besloot ik dat ik de volgende keer niet enkel als toerist op reis wilde gaan, maar dat ik mij als vrijwilliger wilde inzetten. Zo kwam ik bij de organisatie Help Laos terecht.

 

Ik was meteen enthousiast over de manier waarop Help Laos werkt: de Laotiaanse bevolking helpen om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren dankzij duurzame initiatieven. Ik nam contact op met Adrie, de drijvende kracht van Help Laos.

 

Samen met Adrie hebben we een plan gemaakt. Naast het geven van Engelse lessen, zal ik mij wijden aan het in gang zetten van een leesproject. In het Westen is het lezen van een boek vanzelfsprekend, maar dit is in een arm land als Laos absoluut niet het geval. Met vijf leerlingen moeten ze één leerboek delen. De meeste kinderen in Laos hebben nog nooit een echt leesboek in hun handen gehad.

 

Ik ben nogal een boekenworm, daardoor spreekt het opzetten van het leesproject mij ook erg aan. Ik wil graag de Laotianen het plezier van lezen leren kennen. Lezen helpt de mensen enorm in hun ontwikkeling, het is een onuitputtleijke bron van nieuwe ideeën en kennis.

 

Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, verwoordt het als volgt: “Literacy unlocks the door to learning throughout life, is essential to the development and health, and opens the way for democratic participation and active citizenship.”

 

De eerste 3 weken van mijn verblijf in Laos zal ik rondtrekken om o.a het leesproject voor te bereiden. In Luang Prabang  zal ik bij de organisatie Big Brother Mouse boeken aankopen voor de schoolbibliotheek. Big Brother Mouse is de eerste organisatie die leuke leesboekjes maakt voor kinderen.

 

Met de boeken die ik in Luang Prabang zal aankopen zullen we een soort van dorpsbibliotheek opzetten.

 

Vervolgens bezoek ik EEFA (Equal Eduaction For All) in Vang Vieng. Zij hebben een interessant project om Laotiaanse kinderen kosteloos Engels te laten leren. Ik blijf daar een paar dagen om te kijken of het lokaal comité ook zoiets kan opzetten. Hiervan maak ik een verslag, zodat ook dit bezoek een duurzaam karakter zal hebben.

 

Daarna reis ik door naar Vientiane waar ik Dong, zal ontmoeten. Zij zal mij voorbereiden op mijn verblijf in het Khong District. Via Pakse reis ik door naar het Khong district waar ik 4 weken zal verblijven. Tijdens mijn verblijf zal ik er Engelse lessen geven, spelletjes spelen waarbij we de Engelse taal verder kunnen oefenen en zal ik samen met de kinderen de aangekochte boeken (voor)lezen.

 

Voor het leesproject ga ik een sponsor-actie opzetten. Wil je dit mooie project steunen? Dat kan! Met een gift van 2€ kunnen wij één boek aankopen (bij overschrijving graag de mededeling "leesproject" vermelden). Je helpt ons ook door anderen over dit project te vertellen! Wie mij graag wil contacteren, kan mij een mailtje sturen: lies.vandecasteele@telenet.be

 

Twee dagen geleden kreeg ik al spontaan 10€ van iemand toen ik over het leesproject vertelde - dat zijn dan al 5 boekjes! Als mijn enthousiasme zo aanstekelijk blijft werken, dan zullen we een aardig bedrag ophalen en kunnen we een mooie collectie boeken aankopen! Ik kijk héél erg uit naar mijn verblijf in Laos, ik vetrek op 23 mei!

 

Ik heb veel ideeën (misschien wel een beetje te veel, volgens Adrie heb ik genoeg ideeën voor een heel jaar). Ik krijg van Adrie steeds nuttige feedback, ook straks in Laos, over mijn plannen. Door zijn hulp kan ik daar echt iets betekenen en zal ik een goede tijd in Laos hebben. Het is vooral belangrijk dat ik op een relaxte manier contact maak met de bevolking maak en bij kinderen enthousiasme kan opwekken om te gaan lezen. Ik zal dit vooral op een informele manier doen, door na schooltijd een soort leesplek te maken, waar ook kinderen eerst de kat uit de boom kunnen kijken en later een boekje kunnen komen lezen. Ik ga proberen iemand uit het dorp te enthousiasmeren om mijn initiatief door te zetten, wanneer ik weer weg ben.

 

En mocht ik toch wat heimwee hebben, dan is er vlakbij is een eiland waar veel backpackers logeren. Daar kan ik weer even contact hebben met mijn eigen cultuur en Westers eten en…… wie weet, kan ik wel een paar backpackers motiveren om zich ook in te zetten voor Help Laos?

 

Wordt vervolgd!

 

Lies Vandecasteele