Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Een actieve vrijwilliger in Laos

Eerder dit jaar heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij ‘Help Laos’. Ik ben werkzaam in de gehandicaptenzorg voor een stichting die actief is in het zuidwesten van het land. Mijn werkgever koester ik, want hij geeft mij om het jaar de gelegenheid 3 maanden te reizen en ergens een vrijwilligersproject te doen. Zo heb ik in het verleden projecten in Ghana, Cambodja en de Filippijnen gedaan. Dit jaar mag ik weer en op mijn zoektocht naar een geschikt project stuitte ik op ‘Help Laos’. De manier waarop deze organisatie werkt en op deze website in beeld heeft gebracht, sprak mij aan. Ik ben toen eigenlijk direct gestopt met zoeken en heb mij aangemeld. 

Als je dit stukje leest zit ik al in Laos om mijn bijdrage te leveren aan de projecten in Ban Thamouang. De reden waarom ik dit doe is enerzijds omdat ik iets ‘nuttigs’ wil doen met mijn tijd en hopelijk iets positiefs kan bijdragen. Als ik bedenk wat ik zou kunnen doen voor ‘Help Laos’ dan hoop ik dat ik assistentie kan verlenen bij bijvoorbeeld het opzetten van kleinschalig toerisme in het dorp of het geven van Engelse les. 

Uit ervaring weet ik dat ik er ook veel voor terug krijg. Ik mag een korte periode deel uit maken van een gemeenschap, in een cultuur volledig anders dan de westerse. De mensen, het klimaat, het eten, de omgeving, maar ook het ontbreken van een aantal zaken die voor de gemiddelde westerling vanzelfsprekend zijn, geven mij het gevoel er echt uit te zijn en iets te zien van de wereld. Ontspanning maar ook een vorm van bezinning, relativeren en tegelijkertijd ook het extra waarderen van datgene waar ik in Nederland mee bezig ben.  

Als je dan weet waar je heen gaat, beginnen de voorbereiding en de ‘voorpret’. Bij het laatste heb ik geprobeerd een voorstelling te maken van Ban Thamouang en hoe het er daar aan toe zou gaan. Zo’n denkbeeld klopt meestal niet, maar ik ben ervan overtuigd dat ik daar veel grappige, verrassende en waarschijnlijk ook lastige momenten mee ga maken.