Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Bezoek Laos 1

Hier een eerste bericht uit warme Laos. We hebben een zeer vruchtbare en leuke tijd achter de rug. We hadden ruim honderd kilo bagage bij ons (Dank je dat je dit voor ons geregeld hebt, Estee reisbureau Nootdorp!), grotendeels spullen voor arme gezinnen. Alles is goed aangekomen. We hebben in het noorden Sam Neua en Vieng Xai bezocht, na een zeer kronkelige busrit van ruim 20 uur, langs diepe afgronden.

Hoi Mensen,

 

Hier een eerste bericht uit warme Laos.

 

We hebben een zeer vruchtbare en leuke tijd achter de rug.

We hadden ruim honderd kilo bagage bij ons (Dank je dat je dit voor ons geregeld hebt, Estee reisbureau Nootdorp!), grotendeels spullen voor arme gezinnen. Alles is goed aangekomen.

We hebben in het noorden Sam Neua en Vieng Xai bezocht, na een zeer kronkelige busrit van ruim 20 uur, langs diepe afgronden. De ARBO wet wordt hier wat ruimer uitgelegd, één chauffeur heeft het hele eind gereden, met een korte tussenstop. De bus had geen ruitenwissers (leuk in de regentijd), de claxon deed het niet (lastig in onoverzichtelijke bochten) en het dashboard leidde de bestuurder ook niet af, want dat deed het niet. Af en toe roken we een kooklucht en zagen we wat rookwolken. Dit werd, achteraf, afdoende opgelost door af en toe extra water in te nemen. We zijn heel aangekomen.

We werden zeer hartelijk door diverse families ontvangen. In overleg met de diverse dorpshoofden hebben aan de armste gezinnen kleding, schriften en pennen uitgedeeld. De mensen waren hier erg blij mee.

 

Nieuwe activiteit!

Vieng Xai is de meest gebombardeerde plaats op aarde (dank je, Amerika) en het geboortedorp van Dong, een van onze specialisten.

Ze is een onmisbare schakel in onze stichting en heeft zich vanaf de oprichting ingezet om de mensen in het Khongdistrict te ondersteunen.

We hebben daarom besloten om een project in haar dorp te ondersteunen, de bouw van drie klaslokalen voor een basisschool. Onze organisatie kan hier veel van leren. In Vieng Xay is een hele sterke gemeenschap die zelf heel veel doet om hun levensomstandigheden te verbeteren. Wellicht is de gemeenschap zo sterk omdat ze na 10 jaar oorlog na 1973 eindelijk iets op konden gaan bouwen? Wij hopen dat zij hun ervaringen kunnen delen met de mensen in het Khongdistrict.

 

Engels leren zonder betalen

Op de terugweg zijn we in Vang Vieng gestopt.  Er zijn daar goede voorbeelden van hoe de bevolking, op een verantwoorde manier,  kan profiteren van het toerisme. We hebben daar een ecologische boerderij bezocht waar onder andere thee en geitenkaas gemaakt werd. Er draaide daar ook een project om kinderen en volwassenen Engels te leren. Studenten hoeven in een paar dorpen niet te betalen voor een cursus Engels. Als tegenprestatie helpen de leerlingen bij op een lager niveau lessen ze als klassenassistent.

De hoogste klassen krijgen les van buitenlandse vrijwilligers die tijdelijk het project bezoeken.

Deze manier van Engels  leren vraagt om een sterke organisatie en iemand die strak leiding geeft.

Wij gaan kijken wat de mogelijkheden zijn in onze organisatie. We zullen ondersteund worden door de organisatie Laat Laos Leren.

 

Spaar de bossen!

Iedereen, ook de rijkere families koken in het Khongdistrict op een houtvuur. In een vuurvaste pot wordt een vuurtje gestookt om rijst te stomen en het eten te koken.

Wij willen graag een pilot-project starten om het gebruik van biogas te stimuleren. Mest van koeien wordt dan gebruikt om gas te maken, waarop gekookt kan worden. Om zo’n installatie te bouwen (compleet met twee gaspitten) kost ongeveer € 300,--. Daarna koken de gebruikers “voor niets”. Wel moeten ze elke dag de mest van ongeveer 4 koeien verzamelen en in de installatie scheppen.

De voordelen zijn enorm: Minder houtkap, gezondere mensen doordat er geen rook meer in het huis hangt, tijdbesparing voor de vrouwen en kinderen omdat mest verzamelen veel makkelijker is dan hout kappen en het bijproduct, zeer goede compost, kan in de moestuin gebruikt worden. In Vientiane bezoeken we SNV die al meer dan 1000 van deze installaties gebouwd heeft en twee gezinnen die al profiteren van het koken op biogas. Ons lokaal comite kan dit, bij interesse oppakken en verder uitwerken. Natuurlijk met onze steun!

 

Andere activiteiten.

Met Ging en Dong bespreken de projecten die nu draaien en kijken hoe we ons lokale comité nog beter kunnen ondersteunen. Ons Khong Development Committee doet tenslotte al het werk! Het is ontzettend fijn om echt met elkaar te kunnen praten. Email heeft toch zijn beperkingen!

 

We gaan kijken of sommige bewoners een basisinkomen kunnen verdienen door vis te verwerken tot gerechten (bijvoorbeeld tot een Laotiaanse variëteit op pesto’s en tampenades) die aan Thaise toeristen verkocht kunnen worden. In Vientiane hebben we iemand bezocht die eventueel de nodige trainingen hierin kan verzorgen.

 

Met verschillende organisaties, zoals het Rode Kruis, kijken we hoe we op een verantwoorde manier waterpompen kunnen installeren.

 

Dit, en nog veel meer houdt ons op het moment heel erg bezig. Het doet enorm veel goed om van andere organisaties de complimenten te krijgen voor onze activiteiten! Dit geeft een geweldige kick om door te gaan!

 

Wij gaan ervoor en jullie zullen meer van ons horen!

 

Sian en Adrie.