Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

Adrie de Koning

Adrie de KoningIk ben Adrie de Koning, in 1957 geboren in Nootdorp, opgegroeid in een tuindersgezin. Ik geef nu les op een VMBO school in Den Haag, waar ik praktijklessen in plantenteelt en tuinaanleg geef. In de lessen geef ik leerlingen de kans om juist die vaardigheden op te doen, die ze later nodig zullen hebben, wanneer ze gaan stagelopen of werken.

Van kinds af aan ben ik al geïnteresseerd in ontwikkelingssamenwerking en ik heb altijd al willen ervaren hoe het is om met een arme familie te leven. Daarom besloot ik om vrijwilligerswerk in een ontwikkelingsland te zoeken. Liefst iets in de buurt van een zee, want ik ben gek op zwemmen, duiken en vissen. Uiteindelijk werd het Laos, een land zonder zeekusten….

Ik heb in Pakse, in het zuiden van Laos gewerkt van 1997 tot 2000. In die tijd was elektriciteit en telefoon alleen af en toe beschikbaar en reden er slechts enkele privéauto’s. Contact met Nederland ging via de fax. Ik heb ruim twee jaar samen met een Laotiaanse familie op een viskwekerij gewoond. Ik hielp het provinciaal kantoor voor veeteelt en visserij met het versterken van  de organisatie en een Middelbare Agrarische School met het verbeteren van het onderwijs.

Op het kantoor in Pakse heb ik Thongsian leren kennen en in 2000 zijn we in haar dorp in het Khongdistrict  getrouwd. Daarna zijn we in Nederland komen wonen. Terug in Nederland zijn we haar geboortestreek niet vergeten en hebben we daarom, samen met Jan van Keulen, de stichting opgericht.

Ik vind het geweldig mijn ervaringen en netwerk in Laos in te zetten en vooral om het cement tussen alle enthousiaste vrijwilligers te zijn. Vrijwilligers zijn de pilaren waarop onze organisatie gebouwd is. Iedereen brengt zijn of haar eigen ervaringen en expertise in. Vanaf het eerste begin leren we zo enorm veel met en van elkaar. Betrokken vrijwilligers in Nederland en Laos zijn actief om o.a. de fondsenwerving, boekhouding, Public Relations, het werven en begeleiden van vrijwilligers en natuurlijk de begeleiding van de projecten in Laos in goede banen te leiden.

Met elkaar hebben we een sterke organisatie opgebouwd, die het o.a. mogelijk heeft gemaakt om de bevolking in het Khongdistrict 130  toiletten en 27 scholen te helpen bouwen en 18 waterpompen aan te leggen, met de lokale autoriteiten zodat een goed gebruik en onderhoud verzekerd is. Door onze steun is het lokale comité van vrijwilligers,  steeds zelfstandiger geworden en heeft het zich als één van de eersten in Laos, officieel geregistreerd.

Wie had dit allemaal kunnen bedenken toe we begonnen! Met elkaar hebben we veel bereikt! En we ontwikkelen ons nog steeds….

Ik kijk vol vertrouwen uit naar de nabije toekomst. Dit jaar maken we een start om de bevolking te gaan helpen om kleinschalige projecten op te zetten om hun inkomen te verbeteren. Nauwe samenwerking tussen de mensen in het Khongdistrict, trainers en coaches is cruciaal om een duurzaam effect te bereiken. Een schitterende uitdaging om met elkaar aan te gaan!