Stichting Vrienden van het Khongdistrict is
IN OPHEFFING

Meer informatie hierover leest u in onze Nieuwsbrieven

3 vrijwilligers actief in Laos

Op dit moment zijn er drie vrijwilligers actief in het Khongdistrict. Franciska en Maikel blijven drie weken. Benjamin blijft er één week.

Ze wonen daar in het huis van de stiching, een traditioneel Laotiaans houten huis. De toilet en douche zitten in een ruimte buiten het huis. Niet een toilet zoals wij gewend zijn, maar een zogeheten hurktoilet. Ook de douche is anders dan bij ons. Het is een grote bak met water waar een steelpannetje bij ligt, waarmee je jezelf overgiet met water uit deze bak. Voor Laotiaanse begrippen erg luxueus want de meeste dorpelingen wassen zich bij de pomp in een speciaal “badgewaad”.

De vrijwilligers slapen op matrassen op de vloer en onder een klamboe. Dit vooral tegen de muggen, die in sommige gevallen malaria kunnen overbrengen. Ze kunnen daar ook een simpele maaltijd klaarmaken. Het huis wordt telkens als er weer een vrijwilliger is geweest aangevuld met nuttige zaken. Er is nu bijvoorbeeld kookgerei, genoeg bestek om met een paar mensen te eten en er zijn een aantal hangmatten.

Laotianen zitten gewoonlijk op de grond, dit is voor ons als westerlingen, zeker in het begin, niet erg comfortabel. Er wordt daarom nog gezocht naar betaalbare rieten stoelen. Stoelen met een vulling houden het in Laos niet zo lang uit, muizen en ander ongedierte maken daar al snel gezellige holletjes in….

In het weekend geven Franciska, Maikel en Benjamin Engelse les aan twee groepen. Ondanks dat er niet altijd vrijwilligers zijn om les te geven, wordt hun Engels steeds beter. We hopen binnen een jaar geen tolk meer nodig te hebben, dan kunnen de leden van ons comité zelf de vrijwilligers ontvangen en begeleiden.

Ook helpen deze drie, geïnteresseerden uit het dorp een kookcursus voor toeristen op te zetten. Zij zijn met elkaar in alle vroegte naar de markt gegaan om inkopen te doen. Daarna wordt er samen gekookt. Belangrijk is dat er niet alleen lekker gekookt wordt, maar vooral ook hygiënisch. Bij dit project snijdt het mes aan twee kanten: De mensen krijgen de kans om op deze manier wat bij te verdienen, maar maken ook kennis met hygiënisch koken. Dit laatste kan in de toekomst veel ziekten voorkomen.

Er is in Laos geen leescultuur. Voor het plezier lezen kent men niet en zelfstudie is ook nog onbekend. Vrijwilligers proberen daarom lezen te stimuleren. Vooral kinderen staan daar voor open. Als vrijwilliger kan je helpen met het opzetten en onderhouden van een kleine dorpsbibliotheekje. Je kan bijvoorbeeld een lijst maken van alle boekjes en samen met de beheerder een heel simpel uitleensysteem ontwikkelen. Door onder het huis te gaan zitten met een stapel boekjes, maak je de kinderen nieuwsgierig om ook eens boekje te komen bekijken.

Ook kan je de kinderen wegwijs maken in het gebruik van computers. Momenteel heeft de stichting twee laptops die steeds meer gebruikt worden. Er kan nu zelfs verbinding met het internet gemaakt worden!

Als tegenprestatie laat het lokale comite de projecten zien die al af zijn en dorpen die nog hulp nodig hebben. Een unieke gelegenheid om op afgelegen plaatsen buiten de toeristische routes te komen!